Stratejik pozisyonu, binlerce yıllık tarihi ve varlıklı kültürüyle dünyanın en dikkat çeken yerlerinden biri haline gelen Zerzevan Kalesi, 7’den 70’e herkes tarafından merak ediliyor. Pekala Zerzevan Kalesi nerede? Zerzevan Kalesinin özellikleri nedir? İşte merak edilen tüm soruların cevabı haberimizde…
Yüzyıllardır pek çok medeniyetin yuvası pozisyonunda olan Türkiye, esaslı tarihi ve güçlü kültürüyle tüm dünyanın en dikkat çeken yerlerinden biri. Doğusundan batısına etkileyici bir mirası içerisinde barındıran ülkemizde bilhassa birtakım yapılar yıllar geçse de popülerliğini asla kaybetmiyor. Arkeolojik bulguların odak noktası haline gelen bu topraklara yakından baktığımızda birinci göze çarpan yerlerin başında da Zerzevan Kalesi’nin olduğunu görüyoruz. Pekala Zerzevan Kalesi nerede? Zerzevan Kalesinin değeri nedir? Gelin, UNESCO Dünya Mirası Süreksiz Listesi’ne ismini yazdıran Zerzevan Kalesi hakkında merak edilen ayrıntıları birlikte öğrenelim.
ZERZEVAN KALESİ NEREDE?
Kimilerine nazaran Diyarbakır’da olduğu söylenen Zerzevan Kalesi, tam olarak Mardin ve Diyarbakır arasında Çınar ilçesine bağlı Demirölçek mahallesi sonları içinde yer almaktadır. Doğu Roma’nın en kıymetli yapıtlarından biri olarak günümüze ulaşan kale, Diyarbakır-Mardin karayolunun kırk beşinci kilometresinde yoldan 124 metre yükseklikteki bir zirvenin üzerine konumlandırılmıştır.
ZERZEVAN KALESİ ÖZELLİKLERİ NEDİR? ZERZEVAN KALESİ HİKAYESİ
Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişiyle tarihin tozlu sayfalarına ışık tutan Zerzevan Kalesi, Roma İmparatorluğu devrinde “askeri yerleşim” bölgesi olarak kullanılmıştır. Fakat su bakımından verimli bir alanı içerisinde barındıran bu bölgenin sadece askerlerin kaldığı bir yer değil tıpkı vakitte tarımla uğraşabilecek sivillerin de ömrünü sürdürdüğü bir yer olduğu düşünülmektedir.
DİPNOT:
Kürtçede zer altın, ziv ise gümüş manasını taşımaktadır. Zerzevan sözünün Kürtçede altın manasına gelen sözden türediği düşünülmektedir.
Arkeolojik açıdan varlıklı bir kaynak olan kalede 2014 yılında başlayan kazılara nazaran; 2 metre yüksekliğinde, bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, kilise, saray, konut, kaya mezarları, hamamlar, tahıl ve silah depoları ile 54 su sarnıcı bulunduğu ortaya çıkmıştır. Kalenin en dikkat çeken yeri ise 2017 yılında keşfedilen Mitras Tapınağıdır.
Kültürel dokular ve tabiatın zenginliğinin harmanlandığı bir tatil planı oluşturmak istiyorsanız Assos'ta harika bir atmosfere1
Mutfakta pek çok araç, iş kolaylaştırmak ve vakit kazandırmak için mutfağımızın dolaplarında bulunur. Özellikle de1
Ebeveynlerin yeterli ve gaza getirici olarak gördükleri ödül ve ceza sistemi aslında çocuk üzerinde kalıcı1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.