İçindekiler
Bir iş görüşmesine gidildiğinde işveren temsilcisi veya şirketin insan kaynakları uzmanı tarafından bir mülakat gerçekleştirilir. Mülakatta sorulan sorulara verilen cevaplar neticesinde adayın söz konusu iş için yeterli olup olmadığı değerlendirilir. Bu nedenle iş görüşmesinde sorulan sorular hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli. Sektördeki tecrübeniz ve sahip olduğunuz kabiliyet sizin işe alınmanız için yeterli olmayacaktır. Mülakat sorularındaki tuzaklara karşı hazırlıklı olmanız gerekir. Tuzak soruların yanı sıra mantık soruları da adayın değerlendirilmesinde rol oynayacaktır. Yazımın devamında iş görüşmelerindeki mülakat sorularına örnekler sunacağız.
İş görüşmelerinde en sık rastlanan mülakat sorularından biridir. Ağırlıklı olarak iş görüşmesinin başında sorulur. Soruya vereceğiniz cevaplar özgeçmişinizdeki bilgilerinizle tutarlı olmalıdır. Kariyerinizdeki sıçrama noktalarından, elde ettiğiniz başarılardan, sahip olduğunuz becerilerden bahsedebilirsiniz. Ses ve beden dilinizi etkin kullanarak ilk mülakat sorusunda başarılı olabilirsiniz.
İş görüşmesinde sorulan sorular arasında neden ilgili şirketi tercih ettiğiniz de bulunmaktadır. Tercih sebebinizi açıklarken şirketin vizyonundan etkilendiğinizi, kariyer planlamanızda olumlu etki yaratacağını belirtebilirsiniz. İK uzmanı bu sorunun cevabında adayın şirketi nasıl gördüğünü bilmek isteyecektir. Bu nedenle “İşe ihtiyacım var”, “Maaş beklentimi karşılayabilir” gibi cümlelerden uzak durmak en doğrusu olacaktır.
İş görüşmelerinde tuzak sorular sorulduğu bilinmektedir. Bu soruyu da tuzak sorular kapsamına dahil edebiliriz. Çünkü kendinizi tek bir kelime ile ifade etmeniz pek kolay değil. Ancak istenen bu olduğu için kelime seçiminizi doğru yapmanız gerekecektir. Yanlış bir kelime tercihi sonrasında “kendini beğenmiş” veya “güvenilmez” gibi izlenimler oluşabilir. Bu nedenle başvurduğunuz iş dalına uygun bir seçim yapabilirsiniz. Tutkulu, vazgeçmeyen, yorulmayan, disiplinli gibi kelimelerle kendinizi tanımlayabilirsiniz.
İK uzmanlarının en sık tercih ettiği sorulardan biridir. Sizin güçlü yönleriniz hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Bu noktada en güçlü yanlarınızı kısa ve öz cümlelerle karşı tarafa aktarabilirsiniz. İletişim becerinizden, ekip çalışmasına yatkınlıktan, sorumluluk bilincinden, iş disiplininden örnek vererek en güçlü yanlarınızdan bahsedebilirsiniz.
Zayıf yönlerinizin neler olduğu iş görüşmesinde sorulan sorular arasındadır. Bu soruya “Zayıf bir yönüm yok” şeklinde yanıt verilmesi pek doğru olmayacaktır. Bunun yerine zayıf gördüğünüz, ancak üstesinden gelmek için çabaladığınız şeyleri İK uzmanına aktarabilirsiniz. Zayıflığınızın üstesinden gelmek için denediğiniz metotlar ve gösterdiğiniz gelişimden bahsedebilirsiniz.
Şirkete katabileceğiniz artı değerlerden söz edebilir, iş ilanı için aranan özelliklere uygun olduğunuzu dile getirebilirsiniz. İlgili pozisyon için geçmiş tecrübeleriniz, beceri ve yatkınlıklarınız, iş disiplininiz gibi özelliklerden bahsedebilirsiniz. Ayrıca işe olan tutkunuzu kısa örneklerle açıklamanız faydalı olacaktır.
Bu soru, iş görüşmelerinizde tuzak sorular arasında değerlendirilebilir. Çünkü sizin başarı ölçütünüz veya başarıyı nasıl tanımladığınız, işveren temsilcileri bakımından oldukça önemli bir detaydır. Bu noktada seçeceğiniz başarı öyküsünün şirketin çıkarlarına uygun olması gerekecektir. Cevabınızda rakamsal değerler kullanabilir, başarıya nasıl ulaştığınıza dair ince ayrıntıları paylaşabilirsiniz. Ancak başarı öykünüzü anlatırken abartıya kaçmamaya özen göstermelisiniz. Abartılı başarı öykünüz sonrasında İK uzmanı, kendinizi şirketin önünde gördüğünüzü düşünmeye başlayabilir.
İş görüşmesinde sorulan sorular arasındaki bu soru, İK uzmanının adayın zor durumların altından nasıl kalktığını öğrenmek istemesiyle ilgilidir. Karşılaşılan büyük bir sorun karşısında nasıl hareket edildiği, nasıl bir eylem planı geliştirildiği, çözüm noktasında sonuca ulaşılıp ulaşılamadığı gibi durum tespitleri yapılmak istenecektir. İş hayatınızda yaşadığınız en ciddi sorundan bahsederek söze başlayabilir, sorunun çözümünde izlediğiniz metotları karşı tarafa aktarabilirsiniz. Sorun çözme ve risk yönetimi becerilerinizin değerlendirilmesi açısından bu soru kritik bir değere sahiptir.
Mevcut bir işiniz varsa neden ayrılmak istediğiniz, eğer çalışmıyorsanız eski işinizden neden ayrıldığınız üzerine bu soru size yöneltilebilecektir. Vereceğiniz cevabın karşı tarafa güven aşılaması gerektiğini unutmamalısınız. Eski işinizde kendinizi geliştirmek adına uygun ortam olmadığından, kariyerinizde yeni bir atılım yapmak istediğinizden, iş görüşmesi yaptığınız şirket ile çalışma fikrinin ne kadar heyecanlandırıcı olduğundan bahsedebilirsiniz. Eski işinizden ayrılma nedenleriniz arasında maaş vb. konulardan kesinlikle bahsetmemelisiniz. Bu durumda karşı tarafa “para için saf değiştiren” biri gibi görünmüş olursunuz.
Hangi şirkette çalışmak isterdiniz sorusu, iş görüşmelerinde tuzak sorular arasına rahatlıkla yazılabilir. Çünkü burada vereceğiniz yanlış bir cevap yüzünden olumlu geçen iş mülakatı bir anda tersine dönebilir. Bu soruda kesinlikle bir şirket ismi vermemelisiniz. İş arayışınız içerisinde birçok şirketi araştırdığınızı, bunların içinde ilgili şirketin sizin iş misyonunuzla birleştiğini ve şirketin değerlerine uygun olduğunuzu belirtebilirsiniz.
İş arkadaşlarınızın sizi nasıl tanımladığının öğrenilmek istenmesi, iş görüşmesinde sorulan sorular arasındadır. Bu sorudaki amaç, İK uzmanının sizin ekip çalışmasına yatkın olup olmadığını analiz etmek istemesidir. Bu nedenle iş arkadaşlarınızın sizi tanımlarken kullandığı kelimeleri belirtirken dikkatli olmalısınız.
Kariyer hedefinizin öğrenilmesi bakımından bu sorunun önemi büyüktür. Ayrıca bu sorunun cevabından sizin ne kadar hırslı, tutkulu ve gerçekçi olduğunuz kanısı çıkarılabilir. İşe başlayacağınız pozisyon ile hedeflediğiniz noktanın ne kadar tutarlı olduğu da diğer bir çıkarım olacaktır.
Bu soru iş görüşmelerinde tuzak sorular içindedir. İş mülakatlarında İnsan Kaynakları Müdürü ve İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı/Uzmanı olarak en az iki kişi bulunur. Vereceğiniz cevap sizin gözlem becerinizin ne kadar isabetli olduğunu kanıtlayacaktır. Bu sorunun cevabından yüzde 100 emin olamayabilirsiniz. Ancak gözlem ve analiz metotlarını değerlendirerek isabetli bir tahminde bulunabilirsiniz.
Maaş beklentisi sorusu, iş görüşmesinde sorulan sorular arasındadır. Maaş beklentinizi ifade ederken tutarlı bir rakam vermeniz gerekecektir. Piyasa şartlarının altında veya üstünde bir rakam sunduğunuzda süreç bir anda değişebilir. Kendi değerinizi bildiğiniz mesajını verebilmek adına tutarlı bir maaş aralığı belirtmelisiniz.
İK uzmanları adayı daha iyi tanıyabilmek adına bu soruya yönelebilir. Dürüst davranarak hobileriniz hakkında bilgiler sunabilirsiniz. Kitap okumak, balık tutmak, basketbol oynamak… Size iyi gelen ne varsa bu soru ekseninde cevap verebilirsiniz. Ancak hobinizin işinizin önüne geçebilecek bir imaja sahip olmaması gerekir. Soru, bu yönüyle iş görüşmelerinde tuzak sorular arasına alınabilir.
Siğil Nasıl Geçer? - Siğil özellikle çocuklarda sıkça görülen ve ciltte var olan insan papilloma1
TEB Bonus Puanları Nerelerde Kullanılır? - Türkiye Ekonomi Bankası’nın, verdiği hizmetler ve müşterilerine sağladığı avantaj1
Modern tıp gelişmeden önceki dönemlerde mucizevi etkileriyle bilinen sarımsak, çeşitli hastalıkların tedavisinde bitkisel bir yöntem1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.