Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kuantum mekaniğinde parçacıkların tabiatı gereği birbirine bağlı olmasını sağlayan merkezi bir kavram olan dolaşıklık ile oynayarak vakitte geriye seyahat yapılabilseydi ne olacağını taklit edebileceklerini gösterdiler.
Geleceğe, geçmişten bir hediye
Birine bir hediye göndermek istediğinizi düşünün: Üçüncü gün ulaştığından emin olmak için hediyeyi birinci gün göndermeniz gerekiyor. Halbuki o kişinin istek listesi lakin ikinci gün elinize geçiyor. Münasebetiyle, kronolojiye saygılı bu senaryoda, ikram olarak ne isteyeceklerini evvelden bilmeniz ve yanlışsız hediyeyi gönderdiğinizden emin olmanız imkansızdır. Artık, birinci gün gönderdiğiniz hediyeyi ikinci gün aldığınız istek listesindeki bilgilerle değiştirebildiğinizi hayal edin.
Bu senaryonun gerçekleşebilmesi için Hitachi Cambridge Laboratuvarı‘ndan başyazar David Arvidsson-Shukur, kuantum dolanıklık manipülasyonunun kullanılabileceğini söylüyor.
Dolanık parçacıklar, mümkün durumların süperpozisyonunda bulunurlar. Bu, bir ölçüm yapılana kadar her parçacığın özellikleri için kesin bir bedel olmadığı manasına geliyor. Münasebetiyle iki parçacığın ayrıldıklarında bile etkileşime devam edebilmeleri nedeniyle kuantum fiziği vakitte seyahat için eşsiz bir tahlil olarak görülüyor.
Başka bir deyişle, simülasyonun yüzde 75 başarısızlık bahtı var. Hediye benzetmemize devam edersek, dört seferden birinde armağan istenen armağan olurken öbür bir seferde yanlış vücutta ya da yanlış renkte bir pantolon ya da bir ceket olacaktır.
Neyse ki, simülasyonlarında en azından ne vakit başarısız olduklarını biliyorlar, bu da araştırmacıların geriye hakikat vakit seyahatini tesirli bir halde gerçekleştirmek ve istedikleri sonucu elde etmek için sistemi tekrar düzenlemelerine müsaade verebilir.
Zaman makinesi mi?
Ek olarak araştırmacılar, bunların yalnızca simülasyonlar olduğu gerçeğinin yanında dolanık parçacıkların bilinen davranışlarına nazaran programlanmış başarılı simülasyonlar olduğunu belirtmeyi de ihmal etmiyorlar. Hasebiyle, en azından vaktin yüzde 25’inde geçmişteki deneyin sonuçlarını değiştirmenin bir yolu tesirli bir biçimde kanıtlanmış olsa da, bu durum geriye yanlışsız bir cins zaman seyahati ile karıştırılmamalı.
Başyazar Arvidsson-Shukur da, “Biz bir zaman seyahati makinesi değil, kuantum mekaniğinin temellerine derinlemesine bir dalış öneriyoruz. Bu simülasyonlar geriye dönüp geçmişinizi değiştirmenize müsaade vermiyor, lakin dünün sıkıntılarını bugün çözerek daha güzel bir yarın yaratmanıza imkan tanıyor.” tabirlerini kullanarak buna parmak basıyor.
Türkiye’de büyük kitlelere ulaşan toplumsal medya platformu TikTok, Türkiye’de birinci sefer #işteTikTok aktifliği düzenledi. Aktifliğe1
Eski iPhone’dan iPhone 15 modellerine geçen kullanıcıların yaşadığı veri transfer sorunu için iOS 17.0.2 güncellemesi1
OnePlus'ın yeni amiral gemisi telefonu OnePlus 12 için heyecanlı bekleyiş başladı. Hatırlayacak olursak halihazırda mevcut olan OnePlus 11,1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.