Filmdi gerçek oluyor
NASA, Dünya’ya büyük süratle ve kuvvetli bir biçimde yaklaşmakta olan dev bir meteoru fark eder. Bir eyalet büyüklüğündeki bu gök cismi şayet durdurulmazsa insanlığa değer biçilemez ziyanlar verecek. Bunun için ummalı bir çalışmaya soyunan bilim insanları asteroidi ikiye ayırma planı yaparlar. Bunlar size bir yerden tanıdık geliyor olabilir. 1998 yılında gişeye giren ve Bruce Willis’in başrolünde olduğu “Armageddon” sinemasında tam olarak bu yapılıyordu.
Hollywood ile gerçeklik birçok vakit örtüşmese de aslında bugünlerde misal şeylere tanıklık ediyoruz. NASA‘nın Dünya’yı asteroid tehditlerinden müdafaa uğraşları, ajansın Double Asteroid Redirection Test (DART) misyonunu gerçekleştirmesiyle aslında sinematik bir periyoda girdi. Bu eforları artık de yarın, asteroid Bennu’dan alınan örneklerin Dünya’ya gelmesi takip edecek.
Bennu: Kozmik saatli bomba
Gökbilimciler her altı yılda bir Dünya’ya yaklaşan Bennu’yu yakından izliyorlar. Fakat asıl tasa, 24 Eylül 2182’de Bennu’nun 22 atom bombasına eşdeğer bir güçle gezegenimizle çarpışma ihtimalinden kaynaklanıyor. Bu türlü bir felaketin gerçekleşme olasılığı 2.700’de 1 olarak kestirim edilirken, NASA işi talihe bırakmayı düşünmüyor.
Bennu’nun Dünya için potansiyeli yüksek bir risk oluşturmasına hala 159 yıl var ancak bu temelde çok kısa bir mühlet. NASA, Armageddon usulü bir saptırma misyonu muhtemelliğine hazırlanmak için yedi yıl evvel OSIRIS-REx uzay aracını fırlattı. Birincil maksadı Bennu’dan örnekler toplamaktı ki bu asteroidin bileşimini ve davranışını anlamak için kritik bir adımdı. Bu örnekler mümkün bir felaketi önlemek için gerekli bilgileri sağlayabilir.
Ekim 2020’de uzay aracı Bennu’nun yüzeyine tarihi bir iniş yapan OSIRIS-REx, yaklaşık 250 gramlık malzeme topladı. NASA, tarihinde birinci sefer bir asteroit numunesi toplarken bu birebir vakitte uzayda şimdiye kadar toplanan en değerli numuneyi temsil etti. Yıllar süren titiz bir planlama ve uygulama sürecinin akabinde OSIRIS-REx vazifesi büyük finaline yaklaşıyor. Uzay aracı 24 Eylül’de kıymetli Bennu örneklerini içeren, kabaca bir küçük buzdolabı büyüklüğündeki kapsülü yörüngede özgür bırakacak. Kapsül, Dünya’nın atmosferine yaklaşık 45 bin km/s üzere şaşırtan bir süratle girecek. Atmosfere dalıştan bir müddet sonra kapsüldeki paraşütler açılacak ve saatte 17 km süratle yüzeye iniş yapılacak.
Sistemimizin gizemlerini çözmek
NASA, yarıçapı 85 metre olan Dimorphos asteroidine DART aracını çarptırmıştı. Ajans, böylesi bir çarpışma ile asteroidinin yörüngesinin değiştirilebileceğini kanıtlamış oldu. Sonuç olarak, NASA’nın Bennu asteroidini incelemek, potansiyel olarak saptırmak yahut bu mümkün değilse parçalamak için devam eden misyonu, gezegeni dış tehditlerden korumak için bir ihtilal yaratabilir. Asteroit tehdidi uzak bir gelecekte kalmaya devam ederken, bu misyondan elde edilen bilgiler bir gün kozmik bir felaketin önlenmesinde tesirli olabilir.
Google, 4 Ekim’de Pixel aktifliğini düzenleyecek. Lansman öncesinde Pixel 8 ve 8 Pro’nun akabinde Pixel1
Son yayınlanan Google Chrome Canary güncellemesi, Android kullanıcılarının kullanımına sunulacak yeni sekme sayfasını gösteriyor. Güncelleme,1
Bildiğiniz gibi Apple, yakın vakitte düzenlenen Wonderlust aktifliği kapsamında merakla beklenen iPhone 15 ve 151
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.