KATEGORİLER
Kripto Al Sat

Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk arazi aracıyla tanışın

Dunyanin Gunes Enerjisiyle Calisan Ilk Arazi Araciyla Tanisin169397 0 Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’ndeki (EUT) öğrenci grubu, büsbütün güneş gücüyle çalışan araçlarının bir öbür versiyonunu daha muvaffakiyetle geliştirdi. Stella Terra ismi verilen araç, arazi sürüşünün zorluklarını karşılamak için büsbütün yeni bir dizaynla inşa edildi. Üstelik aracın yapabildikleri de epeyce etkileyici.

Stella Terra

Elektrikli araçlar ulaşımdan kaynaklanan emisyonların azaltılması için bir tahlil olarak lanse ediliyor. Pekala elektrikli arabalar sanıldığı kadar etraf dostu mu? Elbette değil çünkü bu araçların yalnızca üretimleri karbon ağır olmakla kalmıyor, tıpkı vakitte bu araçların ne kadar etraf dostu olacağı da nihayetinde şebekenin nasıl beslendiğine bağlı.

Şebekeyi büsbütün yenilenebilir güç kaynaklarıyla beslemek güç bir iş olsa da güneş gücü bir kaçış alanı olabilir. Güneş gücüyle çalışan araç konsepti yeni bir şey değil lakin bu alandaki çalışmalar, “çalışma” olmaktan da öteye gidebilmiş değil. Mesela bu alanda öne çıkan lakin başarısız olan Lightyear, projesini rafa kaldırmak zorunda kalmıştı.

Öte yandan EUT’de kendilerini Solar Team Eindhoven olarak isimlendiren öğrenciler bu zorluğa karşı çalışıyorlar ve daha evvel Avustralya’daki World Solar Challenge üzere müsabakaları birçok sefer kazandılar. Güneş gücüyle çalışan yüksek verimli araçları gerçeğe yaklaştırma uğraşları, dünyanın güneş gücüyle çalışan birinci arazi aracının geliştirilmesine yol açtı.

630 km menzil

Dunyanin Gunes Enerjisiyle Calisan Ilk Arazi Araciyla Tanisin169397 1 Yola çıkabilen bir araç olan Stella Terra’nın azami suratı saatte 145 km. Ağırlığı 1,200 kg olan araç, güneşli bir günde 630 km menzile sahip. Araç gücünü çatısında yer alan güneş panellerinden alıyor lakin onu başkalarından ayıran şey kaputunun altındaki yapı. Asfalt üzerinde test edilen öbür yeni araç teknolojilerinin tersine, Stella Terra’nın engebeli bir sürüşe dayanması gerekiyor. Lakin mühendisler aracın yükünü artıramadıklarından, aracı inşa etmek için yeni bileşenlere muhtaçlık duydular. Projedekiler bu türlü bir araç daha evvel yapılmadığı için bunları diğer bir yerden de temin edemediler.

Yapılan açıklamaya nazaran grup, süspansiyondan güneş panelleri için invertörlere kadar Stella Terra’daki neredeyse her şeyi kendileri tasarlamak zorunda kalmış. Takım, teknolojinin sonlarını zorladığından ve aracın piyasanın beş ila on yıl ilerisinde olduğundan da emin. 2021 yılında Solar Team Eindhoven güneş gücüyle çalışan karavan Stella Vita’yı tanıtmıştı. Grup, karavanın şarj istasyonlarından nitekim bağımsız olduğunu göstermek için Avrupa’nın en güney ucuna 2.896 km bir seyahat yapmıştı.

Stella Terra için bu zorluk daha da çetin ve Hollanda’nın koşulları grubun test seçeneklerini sınırlıyor. Bu ayın ilerleyen günlerinde arazi aracı birinci uzun uzaklıklı seyahatine çıkacak ve Fas‘a gidecek. 1.000 km’den fazla yol kat edecek olan araç, farklı coğrafyalardan geçecek ve seyahatini Sahra çölünde sonlandıracak.

İçerik
OnePlus Pad Go’nun ilk resmi görüntüsü yayınlandı: İşte tasarımı

OnePlus birinci tabletini geçtiğimiz Şubat ayında tanıtmıştı. Çinli üretici artık ise OnePlus Pad Go isimli1

1 dk. 1 Okundu
İçerik
Galaxy Buds FE’den ilk görüntüler paylaşıldı: İşte tasarımı

Teknoloji devi Samsung, şimdiye kadarki en ucuz kulaklığı Galaxy Buds FE'yi piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu1

1 dk. 15 Okundu
İçerik
Katlanabilir Galaxy Z Fold 5’in ses kalitesi test edildi: İşte sonuç

DxOMark uzmanları katlanabilir Galaxy Z Fold 5'un hoparlör sisteminin kalitesini, müzik dinleme tecrübesinden taşınabilir oyunlara1

2 dk. 1 Okundu
Yorumlar

*
*

  • Hey!

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.

Sosyal Medyada bizi takip edin.