KATEGORİLER
Kripto Al Sat

Youtuber Nasıl Olunur? 

Video izlemenin yanında kişiler arasında iletişim sağlamaya da yarayan Youtube 2005 yılında, had Hurley, Jawed Karim ve Steve Chen isimli 3 eski paypal çalışanı tarafından  Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuştur. Youtube ilk olarak 2005 yılının Şubat ayında youtube.com alan adıyla birlikte başlıyor. Site kurulunca ileride popüler olacak olan uygulamaya ilk video, kurucularından biri olan Jawed Karim tarafından ‘San Diego Hayvanat Bahçesi’ olarak yükleniyor. Youtube, ilk videonun yüklenmesiden 1.5 sene sonrasında ise 9 ekim 2006 tarihinde 1.65 milyar dolar karşılığında Google’a satılıyor.

Youtube, Google tarafından yapılan en büyük yatırımdır. Bu yönüyle de sosyal ağlar konusunda özel bir yere sahiptir. Youtube 2006 yılında Google’a satıldıktan sonra HTML kodlar geliştirilmiştir ve kullanıcılara yeni kolaylıklar sağlanmıştır. Bu yeniliklerden biri, Youtube’a yüklenen videoların yorumlarının silinebilmesidir. Youtube, içerik üreticilerine böyle bir güzel hediye vermiştir. Yorum silinme özelliğinden sonra ise Ağustos ayında videoları şikayet etme özelliği gelmiştir. Bu şekilde etkileşim sağlanmaya çalışılmıştır. Bunlara ek olarak ise benzer içerikleri kolayca izleyebilmemiz için kanal özelliği gelmiştir.

2007 yılının Ocak ayında ise Youtube’un Google tarafından satın alınmasının avantajları iyice ortaya çıkmaya başlamıştır. Google Video aramalarında Youtube videoları ön plana çıkmaya başlamıştır ve insanlar Yotube için içerik üretmeye teşvik edilmiştir. 2009 yılına girmeden önce ise Youtube’da işletmeler için sponsorlu video özelliği gelmiştir. Aynı zamanda Youtube, 2009 Nisan ayında ‘The Peadbody Ödülü’nü kazanmıştır ve yükselmeye devam etmiştir. Sürekli getirdiği yenilikler ile birlikte hızlıca kullanıcı sayısını arttıran Youtube, 2010 yılının Nisan ayında günlük 2 milyar görüntülenme almaya başlamıştır.

Yine 2019 yılında Youtube için bir Chrome eklentisi yapılmıştır. 2011 yılının Ocak ayında ise sosyal medyadaki aktif analizleri ve ölçümleri ile ön plana çıkan Youtube, Fflick isimli bir platformu satın aldıktan sonra Nisan ayında telif hakları konusunda çalışmalar yapmaya başlamıştır. Ve bu süreçte ise ‘Youtube Copyright School’ özelliği gelmiştir. Bu sayede telif hakkı ihlalinde bulunan içerik üreticilerine online eğitim verilen bir sanal kurs yapılmıştır ve tamamlanması zorunluluk olmuştur. 2012 yılının Şubat ayında ise google plus profilleri, youtube kanallarında görüntülenmeye başlamıştır.

Yine 2011 yılında ise 500.000 işletme içerik üreticisine ücretsiz reklam desteği yapılmıştır. Bu özellik sayesinde Youtube, işletmelerin de müşteri çekebileceği bir pazarlama medyasına dönmüştür. İşletme içerik üreticisine yapılan destek ile markaların platforma alışmaları sağlanmıştır. 2013 yılında girildiğinde ise Youtube iyice sağlamlaşmıştır. Bunu izlenme sayılarından ve etkileşimlerden görmek mümkündür. Youtube dünyada ve Türkiye’de aldığı etkileşimler ile, sosyal medya denildiğinde akla gelen sıralamada ilk 5’e girmeyi başarmıştır.

Nasıl Youtuber Olabilirim?

Youtuber olabilmeniz için herhangi bir yaş, dil, cinsiyet ve ırk sınırlaması yoktur. Özgün içerik kullanıp, istenilen kitlelere hitap eden ve fikri olan herkes Youtuber olabilir. Ülkemizde size örnek olabilecek geniş kitlelere hitap eden, başarılı hatta televizyon kanallarına dahil sıçramış ve ödüller almış birçok youtuber vardır. Örneğin Enes Batur, Oğuzhan Uğur, Meryem Can, Melih Abuaf gibi.. Ancak youtuberlık sanıldığı kadar kolay değildir ve Youtube üzerinde fenomen olmak ve geniş kitlelere ulaşabilmek için bazı önemli durumlar vardır;

  1. Youtuber olabilmeniz için ilk olarak bir https://youtube.com adresinden Youtube kanalı açmaktır. Youtube kanalınızı açabilmeniz için bir gmail hesabınız olması gerekir. Daha sonra Youtube’a bu hesap ile giriş yapıp sol üst köşedeki kanal oluştur butonuna tıklayın. Gerekli düzenlemeleri ve biyografiyi ayarladıktan sonra tamam butonuna tıkladığınızda Youtube kanalını açmış olursunuz.
  2. İkinci önemli durum ise özgün bir Youtube kanalı olmaktır. Asıl amacınız en popüler, en fenomen kişi nasıl olurum? mu yoksa kitlenize en iyi, en samimi bir şekilde nasıl hitap edebilirim mi? Bunu belirleyin. Eğer fenomen olma kaygısına kapılmadan en samimi şekilde kitlenize hitap edecek özgün içerikler çıkarırsanız bu sizi ileriye taşır.
  3. Kanalınızın temasını düzgünce seçmelisiniz. Bu konuda kesinlikle özgürsünüz. Kanal içerisinde ne tür videolar çekeceğinizi önceden kafanızda bir taslak oluşturarak karar verebilirsiniz. Bu kararı verirken trende giren videolardan, yapmaktan hoşlandığınız aktivitelerden, hobilerinizden ya da günlük hayatınızı göz önünde bulundurabilirsiniz.  Son zamanlarda trend videolarında oyun videoları çekmek, teknolojik ürünlerin tanıtımını yapmak, makyaj-moda videoları ya da vlogtarzı içerikler popüler. Bunların dışında ise arkadaş grubunuzla bir araya gelebilir ya da evde kendi başınıza özgün içeriklerle video çekip paylaşabilirsiniz. Youtube kanalınız karma videolardan oluşan içerikler de sahip olabilir. Bu da insanların ilgisini çeker. Örneğin bu gün canınız yemek yapmak istiyorsa eğlenceli bir şekilde yemek yaparken video çekip Youtube’a atabilirsiniz. Bir sonraki gün dışarı çıkıp gezmek istiyorsanız hemen bir vlog videosu çekip paylaşabilirsiniz. Burada önemli olan durum ise videolarınızın sizin etrafınızda dönen olaylardan oluşmasıdır. Yani her ne kategoride video çekerseniz çekin, videonanın merkezinde mutlaka siz olun. Hitap ettiğiniz izleyici kitlesi bütün bu içeriklerde sizi görmeli ve içerikleri paylaşan, tasarlayan kişinin siz olduğunu bilmeli.
  4. Youtube’da en önemli konulardan biri ise kanalınızın ismidir. Aslında isterseniz sadece ad ve soy ad ile birlikte olarak bir kanal oluşturabilirsiniz. Unutmamanız gereken diğer bir nokta ise, hitap ettiğiniz izleyici kitlenizin tamamı sizin kanalınızı ismi ile bilecektir. Bu yüzden isim seçme konusunda ilham perilerinize bir görev düşüyor. Hayal gücünüzü biraz zorlayın ve kanalınıza en uygun, en akılda kalıcı ismi bulun.
İçerik
Microsoft: Yapay zeka için en iyi seçenek Nvidia

Microsoft'un CTO'su, Nvidia GPU'larının yapay zeka için en düzgün seçenek olmaya devam etmesine karşın, AMD'nin1

1 dk. 1 Okundu
İçerik
Demir Kubbe’ye yardımcı: İsrail, “Demir Işın” lazer silahını hizmete alıyor

Hamas'a karşı devam eden savaş krizinin ortasında İsrail, çeşitli tehditlere karşı hava savunma yeteneklerini güçlendirmek1

2 dk. 4 Okundu
İçerik
iPhone 15 kutusunda gizli filigran: Yalnızca morötesi ışıkla görülebiliyor!

Apple, dolandırıcılar için iPhone 15 kutularında ekstra tedbirler aldı. Perakende çalışanlarına ve tüketicilere telefonun gerçek1

1 dk. 10 Okundu
Yorumlar

*
*

  • Hey!

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.

Sosyal Medyada bizi takip edin.