KATEGORİLER
Kripto Al Sat

Yerçekiminin antimaddeyi etkilediği doğrulandı!

Yercekiminin Antimaddeyi Etkiledigi Dogrulandi169300 0 CERN‘de yakın vakitte gerçekleştirilen bir deney Einstein‘ın haklı olduğunu doğruluyor; antimadde, tabiatın öteki temel kuvvetleriyle etkileşime girdiğinde unsurla birebir biçimde reaksiyon veriyor. Antimadde, “sıradan” unsurdaki karşılık gelen parçacıklara kıyasla zıt elektrik yüküne sahip antiparçacıklardan oluşan bir unsurdur. Zıt tabiatına karşın antimaddenin yerçekimi gibi tabiatın öteki temel kuvvetleriyle etkileşime girdiğinde maddeyle tıpkı formda davranacağı düşünüldü. Bu mantıklı bir hipotez, lakin bilim insanları onlarca yıldır bunu kanıtlamak için uğraş ediyordu – şimdiye kadar.

Yerçekiminden kaçış yok

Araştırmacılar Antihidrojen Lazer Fiziği Aparatı (ALPHA) deneyini kullanarak antihidrojen atomlarını yakalayıp hapsettiler ve kaçmalarına müsaade vererek aşağı mı yoksa üst mı düştüklerini izlediler. Sonunda birden fazla anti-atom düştü ve böylelikle yerçekiminin antimaddeyi unsurla tıpkı biçimde etkilediği kanıtlandı.

ALPHA laboratuvarındaki fizikçiler, dünyada antimadde atomlarının muteber bir biçimde üretilip koruma edilebildiği tek yer olan CERN’de antihidrojen atomları ürettiler. Araştırmada yüksek süratli proton çarpışmalarından antiprotonlar elde etmek için bir hızlandırıcı ateşlendi. Daha sonra onları yavaşlatmak için ELENA ismi verilen bir “yavaşlatıcı” kullanıldı. Antiprotonlar daha sonra olumlu yüklü antielektronlar olan pozitronlarla birleştirilerek antihidrojen atomları oluşturuldu.

Yercekiminin Antimaddeyi Etkiledigi Dogrulandi169300 1 Antimadde atomları daha sonra harika iletken elektromanyetik bobinlerle çevrili 3 metre yüksekliğindeki dikey bir şafta “itildi”. Mıknatıslar antiatomları yerinde tutarak, güç salınımına ve madde-antimadde yok oluşuna neden olacak sıradan unsurla teması engelledi. Son olarak, araştırmacılar şaftın üstündeki ve altındaki manyetik alan gücünü kademeli olarak zayıflatarak bu antiatomların hareketleri incelendi.

Sonuç olarak birçok antiatomun (yaklaşık %80) şaftın altından kaçtığı gözlemlendi. Araştırmacılara nazaran bu hareket, yerçekimi kuvvetinden kaynaklanıyor. Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi, husus ve antimaddenin yerçekimsel etkileşimlerde tıpkı davranışa sahip olacağını öngörür. Lakin yerçekiminin tesiri elektromanyetizma üzere başka doğal kuvvetlerden çok daha zayıf olduğu için bu varsayımı test etmek epey sıkıntı.

Ayrıca deney, husus ve antimadde ortasındaki dengesizliğin muhtemel bir açıklamasını da ortadan kaldırıyor. Fizik maddeleri iki cins hususun tıpkı ölçüde bulunması gerektiğini öngörüyor, fakat direkt müşahedeler bu teoriyi desteklemiyor.

İçerik
Google Chrome, yeni özelliğiyle videodan ekran görüntüsü almayı kolaylaştırıyor

Google, tanınan masaüstü web tarayıcısı Chrome’a süratli bir formda görüntüden ekran imgesi alma sürecini sağlayan1

1 dk. 2 Okundu
İçerik
Savunma sanayisinin geleceği: ASELSAN, Roketsan ve Baykar işbirliğinde Albatros testi

Türkiye, son yıllarda yapmış olduğu savunma sanayi atılımıyla bilhassa insansız sistemlerde alanında öncü şirket ve1

2 dk. 13 Okundu
İçerik
Düzenleme kapsamında 9500 TL’ye alınabilecek en iyi dizüstü bilgisayarlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü kabine toplantısının akabinde yaptığı açıklamada öğrencilere vergisiz dizüstü bilgisayar ve1

2 dk. 8 Okundu
Yorumlar

*
*

  • Hey!

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.

Sosyal Medyada bizi takip edin.