Lüksemburg’un bir kasabasından ismini alan Schengen, 1985 yılında bazı Avrupa ülkeleri arasındaki geçişleri problemsiz bir hale getirebilmek adına imzalanan anlaşmanın adını ifade etmektedir. Fransa, Belçika, Almanya gibi ülkeler arasında sorunsuz dolaşımı sağlama amacıyla ortaya çıkan Schengen vizesi, günümüzde çok sayıdaki ülkenin bağlı olduğu vize uygulamaları arasında yer almaktadır. Seyahat ve yatırım gibi konularda büyük fayda sağladığı bilinmektedir.
Çok sayıdaki devleti tek bir çatı altında toplamayı başaran Schengen Bölgesi, sınır olarak kabul edilen alan içinde serbest dolaşım hakkını mümkün kılmaktadır. Bu hakka sahip olan 26 ülke bulunur. 26 ülkeden 22’si Avrupa Birliği üyesidir. Geriye kalan 4 ülke ise Avrupa Serbest Ticaret Birliği’nde yer almaktadır. Avrupa Birliği üyeliği bulunmayan Norveç, İsviçre, İzlanda, Lihtenştayn gibi ülkeler bu vize uygulamasını desteklemektedir.
Gidilmesi planlanan ülkenin konsolosluğuna vize başvurusunda bulunarak Schengen vizesi alınabilmektedir. Konsolosluğun sizden talep ettiği çeşitli evrakları hazırlayarak başvuru işlemini gerçekleştirebilmeniz mümkün. E-randevu sistemini kullanarak konsolosluğun resmi olarak kabul ettiği aracı kurumlardan randevu talebinde bulunabilirsiniz. İlgili tarihte aracı kuruma gidilerek pasaport ve evrakların teslim edilmesi gerekecektir. Pasaportunuz, Schengen vize başvurusu olumlu veya olumsuz sonuçlandıktan sonra adresinize geri gönderilir. 2020 yılı ile birlikte Schengen vize başvuruları elektronik ortamda da yapılabilmektedir.
Vize başvurusu olumlu sonuçlandıktan sonra bölge ülkeleri arasında dolaşım hakkı elde edilecektir. Bu hak belirli bir izin süresini kapsar. 1 yıldan 5 yıla kadar vize alınabilmektedir. Hak tanındıktan sonraki aşamada ilk seyahat vizenin alındığı ülkeye gerçekleştirilmelidir. Eğer vize Belçika Konsolosluğu’ndan alındıysa ilk olarak Belçika’ya seyahat edilmelidir. Daha sonrasında bölge ülkeleri arasında pasaportunuzla birlikte dolaşım yapabilirsiniz.
Eğer Avrupa Birliği vatandaşı değilseniz, Schengen Bölgesi’ne giriş yaparken bazı evrakların yanınızda bulunması gerekecektir. Bu evraklar:
Pasaportun son 10 yıl içinde düzenlenmiş olması gerekir. Geçerlilik süresinin çıkış yapacağınız tarihten en az 3 ay sonrasına kadar olması istenmektedir.
Bazı durumlarda Schengen gümrük personelinin çeşitli belgeler talep edebildiği bilinmektedir. Uçak bileti, davetiye, giriş nedenini belirtir evrak, yeterli paranın bulunduğunu belirtir banka cüzdanı vb. belgeler istenebilmektedir.
İnsanların büyük bir bölümü tarafından tercih edilen bir işletim sistemi olan Windows Klavye Kısayolları farkındalığıyla,1
Aşure yapma geleneği toplumumuzda önemli bir yere sahiptir. Muharrem aynının onunda aşureler yapılır ve komşulara1
Kosgeb Girişimcilik Kursu Başvuru Formu - Devletten Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.