Pet şişelerdeki suların sıhhati tehdit ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Muharrem Kıskaç, suya karışan BPA hususunun erken doğumdan kısırlığa, diyabetten kansere birçok hastalığın riskini artırdığına dikkat çekti.
Uzmanlar, bilhassa yaz aylarında sık karşılaştığımız yol kenarlarında satılan ya da araçların torpido gözünde bırakılan ve güneş ısısına maruz kalan pet şişelerdeki su ve içeceklerin insan sıhhatini tehdit ettiği istikametinde vatandaşları uyarıyor. Prof. Dr. Muharrem Kıskaç, her ne kadar pet şişeyi aldıktan sonra serin ve güneş görmeyen bir ortamda koruma edilmiş olsa da evvelki transfer ve depolama şartlarına dikkat edilmediği için tıpkı riskle karşı karşıya kalındığını belirtti.
KISIRLIK YAPIYOR
Pet şişe ve damacanaların uzun mühlet güneşe ve sıcağa maruz kaldıklarında yapılarındaki bisfenol-A (BPA) unsurunun suya karıştığını söyleyen Kıskaç, “Bu unsur östrojen gibisi tesir gösteren yapay bir hormon üzere davranıyor. Erkeklerde jinekomasti dediğimiz göğüslerde bayan tipi büyüme, hamilelerde erken doğum riski, bebeklerde gelişim geriliği, kısırlık (infertilite) üzere durumlara yol açabiliyor. Uygunsuz saklanan ve uygunsuz husustan üretilmiş pet şişe ve damacanalar tüm bu riskleri artırıyor” dedi.
“KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR”
Suya karışan bisfenol unsurunun birtakım kanser hastalıklarında risk oluşturduğuna dikkat çeken Kıskaç açıklamalarına şunları da ekledi:
“Bunların yanında kalp hastalıkları ve diyabet riskini de artırıyor. Pet şişeler birden fazla kullanılmamalı. Tekrarlı kullanımlarda, hem BPA unsuruna maruz kalma hem de bakteri ve mantar oluşumu sebebiyle öbür rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.”
Doğanın tüm ihtişamını gözler önüne serdiği yaz mevsiminin birinci ayına "merhaba" derken konutlarımıza de baştan1
Birçok sinema sinemasında ve dizide rol alan ünlü oyuncu İlker Kurt 49 yaşında hayata gözlerini1
Evde Yara Bandı Paketleme İşi - Evde boş zamanı olan ve vaktini nakit paraya çevirmek1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.