KATEGORİLER
Kripto Al Sat

Çocuklarda En Sık Görülen Hastalıklar

İçindekiler

Çocuklarda En Sık Görülen Hastalıklar – Bazı hastalıklar çocuklarda çok sık görülür. Hatta bu hastalıklara çocukluk dönemi hastalıkları da denilebilir. Bu hastalıklar çocukları oldukça etkilemekte olup, psikolojik olarak da birtakım hassaslıklara yol açabiliyor. Çocuklarda görülen bu hastalıkların türlerini ve içeriğini bu yazımızda ele alacağız.

Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları

Akut solunum yolu enfeksiyonu çocukların en sık yakalandığı hastalıkların başında gelmektedir. Alt ve üst solunum olarak iki ayrılan bu hastalık virüse bağlı gelişen enfeksiyonlardan oluşmaktadır.

Ateş ve Soğuk Algınlığı (Nezle)

Çocuklarda çok sık görülen hastalıklardan biridir. Ateşli hastalığın tanımı 38 derece ve üstüdür. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta çocuk gün içinde çok hareketli bir gün geçirmişse bu noktada vücut ısısının artmasıdır. Eğer vücut ısısı uzun süre devam ediyorsa bir doktora görünülmelidir.

Ateş ve soğuk algınlığının belirtileri: Hapşırma ile kendini gösterir. Burun akıntısı veya burunda tıkanıklık oluşması, öksürük, boğaz kızarıklığı, yüksek veya düşük ateş, üşüme, halsizlik, boğaz ağrısı gibi belirtiler ateş ve soğuk algınlığının belirtileridir.

Eğer nezle iyi tedavi edilemezse orta kulak iltihabı, sinüzit veya bronşit gibi hastalıklara yerini bırakabilir. Doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Orta Kulak İltihabı

Özellikle çocuklarda sık görülen orta kulak iltihabını hemen hemen her çocuk en az bir kez geçirmiştir. Örneğin bebeklerde görülen huzursuzluk veya kulak çekiştirme hareketi orta kulak iltihabının belirtisidir. Genelde nezle olduktan sonra görülür. Orta kulak iltihabında mikropların girmesine sebep olan bir durum burnun tıkayarak hıçkırma, hapşırmadır. Geniz eti ve yatarak biberonla besleme bebeklerde orta kulak iltihabına yol açabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora götürmeniz gereklidir.

İç Kulak İltihabı

Bu hastalık genellikle işitme kaybı dengesizlik, baş dönmesi ile kendini göstermektedir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir doktora görünülmelidir.

Sinüzit

Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan sinüzit burun tıkanıklığı ve iltihaplı akıntının dışında yüz kemiklerinde de şiddetli ağrılara sebep olur. Ağrı başın öne eğilmesiyledaha da şiddetlenir. Göz etrafının şişmesi, gözlerin yaşarması, 38’i geçmeyen ateş, yüze basıldığında ağrının artması gibi belirtiler sinüzit işaretidir.

Anjin

Anjin olmayan çocuk yok gibidir. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu görülür. Eğer anjin çok sık oluyorsa ve kronikleşmişse bademciklerin alınması gerekebilir.

Bronşit

Bronşit genellikle soğuk algınlığı sonrasında etkisini arttıran bir rahatsızlıktır. Yaşı daha büyük çocuklarda öksürük nöbetleriyle başlayarak, hırıltı yoğun balgam gibi belirtiler baş gösterir. Böyle durumlarda hastalığın tanısını koymak için doktor röntgen çekilmesini isteyebilir. Bu röntgen sırasında hastalığın varlığı netlik kazanmaktadır. Bronşit hastalığının tedavisi sırasında doktorlar antibiyotik kullanımını tavsiye etmemektedir. Antibiyotik kullanabilmek için enfeksiyona bağlı oluşmuş bir bakterinin vücutta bulunması gerekir. Bunların dışında ise balgam yumuşatıcı birtakım ilaçlar kullanılabilir.

Çocuklarda Beslenme Bozukluğu

Çocukların beslenme bozukluğunu etkileyen en önemli faktörler aşırı hormonlu gıdaların tüketilmesidir. Bu gıdalar çocukların bağışıklık dengesini de etkiler. Hormon dengesinin bozulmasıyla birlikte obezite kendini göstermeye başlar. Son zamanlarda kullanılan fast food gibi yemek alışkanlıkları çocuk beslenme bozukluklarını büyük oranda tetiklemektedir. Hormon dengesinin bozulması yalnızca obezite değil, kansere bile etki edebilmektedir. Zararsız gibi görünen beslenme alışkanlıkları etkisini ileri yaşlarda daha çok göstermektedir. Hormonlu gıdalar yalnızca çocuklar için değil, yetişkinler açısından da bir tehdit unsurudur. Bu nedenle çocuklarınıza sağlıklı sebzeli yemekler yedirmeniz ve sizin de bunları tüketmeniz çok önemlidir. Bu yemekleri çocukların damak tadına uygun olacak şekilde düzenlerseniz onların zevk almasını sağlayabilirsiniz.

Zehirlenme

Çocukların zehirlenmesi çok kolay şekilde olabilmektedir. Ev içerisinde yer alan kablolar, elektrik prizleri ve özellikle çamaşır suları, ilaçlar gibi malzemelerin çocukların kolay erişebileceği yerlerde tutulması gereklidir. Çocuklar zararsız olduğunu bilmezler ve bunları yanlış şekilde kullanabilirler. Bu da onların zehirlenmelerine yol açar. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaştığınızda mutlaka hemen doktora götürmelisiniz. Bunun yanı sıra çocuklarınız için evdeki tehlikeli koşulları da ayarlamanız konusunda sorumluluk size düşmektedir.

İshal Olma

Çocukların en sık karşılaştığı hastalıklardan biri de ishal olmaktır. Bağırsaklarda oluşan enfeksiyonlar çocukların ishal olmasına neden olmaktadır. Özellikle de yaz aylarında kendini gösterir. Çocuklarda ishalin belirtileri karın ağrısı, düşük ateş, iştahsızlık, kusma gibi belirtilerdir. İshal çocuklarda sıvı kaybına sebep olacaktır. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenme önemli bir husustur.

İçerik
Sıcaklıklar artınca uzmanlardan ardı sıra açıklamalar geldi: Pet şişeden su içmek zararlı mı?

Her sene uzmanların şiddetle uyardığı durumlardan biri olan pet şişe kullanımı hakkında peş peşe ihtarlar1

2 dk. 4 Okundu
İçerik
Boğaz Ağrısına Doğal Çözüm

Boğaz Ağrısına Doğal Çözüm - Havalarında soğuması ile birlikte insan vücudu daha hassas ve hastalanmaya1

2 dk. 2 Okundu
İçerik
Kara Liste Nedir? Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kredi aldınız fakat borcunu size verilen 90 gün içerisinde ödeyemediniz mi? O halde Merkez Bankası1

2 dk. 10 Okundu
Yorumlar

*
*

  • Hey!

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.

Sosyal Medyada bizi takip edin.