KATEGORİLER
Kripto Al Sat

Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Rekabet Analizi Nasıl Yapılır? İster yerel bir işletme olsun ister global ölçekli büyük bir holding. Her iki piyasa için de pazar araştırmaları ve rakip firma analizleri gerçekleştirilmelidir. Özellikle e-ticaret alanında yeni stratejiler ortaya koymak, rekabeti çözümleyebilmek, sektörü tanımak, kitle arz ve talep dengesini analiz etmek gibi önem arz eden detaylar bulunmaktadır. Sizinle aynı sektörde rekabet eden bir firmanın profili tam olarak çıkarmadan, potansiyelin kitlenizin sizin ürünlerinize yönelmesini sağlayamazsınız. Ayrıca SEO stratejileri üzerine çalışmalarda bulunmak önemlidir. Bu yüzden rekabet analizi nasıl yapılır? sorusuna kesin yanıtlar bulmak gerekecektir.

Pazar Araştırması ve Rakip Firmalar

Sektör bazında pazarın yapısını ölçeklendirin. Eğer çok sayıda kategoride ürün satışı gerçekleştiriyorsanız, pazar hedefiniz büyük ölçekli olacaktır. Doğal olarak bu alandaki rakiplerinizin pazardaki yerleri daha güçlüdür. Sizden daha iyi olan firmaları Google’da aratın. Arama sonuçlarını incelediğinizde ilk sıralarda bulunan firmaların, pazar içindeki en güçlü firmalar olduğunu göreceksiniz. Ücretli ve ücretsiz olarak kullanılabilen rekabet analizi toolbarlarını kullanarak rakip firmalara karşı hangi stratejileri izlemeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.

Eğer kitap satışı gibi tek bir kategoride ürün satışı gerçekleştiriyorsanız, sektördeki hedef kitleniz küçük ve orta ölçekte olacaktır. Tek bir satış kanalına odaklanarak rakipleri analiz edebilmek daha kolay olabilir.

Karşılaştırmalı Analiz

Sektördeki rakipler tespit edildikten sonra, sizin ve rakibinizin mevcut içerikleri karşılaştırmalı olarak analiz edilmelidir.

  • Rakip firmanın ürün özellikleri, ürün açıklamaları, fiyatlandırma politikası, promosyonları gibi ayrıntılar incelenmeli
  • Kullanılan görseller dikkate alınmalı
  • Blog yayınları ve makaleler ele alınmalı
  • İçeriklerin yayınlanma sıklığı kontrol edilmeli
  • Hangi kategorilere yoğunlaştıklarının tespiti sağlanmalı

Bu özellikleri inceleyerek kendi e-ticaret sitenizin eksik kaldığı veya güçlü bulunduğu kısımları görebilirsiniz. Rakip rekabet analizi bakımından kalite standardını belirleme fırsatı doğacaktır.

Sosyal Medya Gücü

  • Rakip firmanın hangi sosyal medya araçları kullanıldığı tespit edilmelidir
  • Sosyal medya araçlarındaki takipçi sayıları öğrenilmelidir
  • Hangi sosyal medya aracının daha fazla etkileşim aldığına bakılmalıdır
  • Sosyal medya hareketlerinde üslupları incelenmelidir

E-ticarette sosyal medya gücü yadsınamaz bir avantaj sağlıyor. Ürün tanıtımlarını geniş bir kitleye ulaştıran firmaların başarı oranı daha yüksek. Bu yüzden İnstagram, Facebook, Twitter gibi platformlardaki işletme hesaplarını büyütmek önem kazanacaktır. Rakibin zayıf veya güçlü olduğu sosyal medya uygulamaları tespit edilirse, rakip firmanın oluşturduğu boşluk doldurulabilir.

Bazı e-ticaret firmaları sosyal medyada resmi bir dili tercih ederken, bazıları ise daha samimi ve mizahi yaklaşımları tercih edebiliyor. Bunların getirdiği avantaj ve dezavantajlar analiz edilebilirse, mevcut kitleyi elde tutabilme ve yeni kitlelere yönelebilme fırsatları ortaya çıkacaktır.

SEO Analizi

E-ticaret rekabet analizi söz konusu olduğunda, belki de en önemli detay doğru bir SEO analizi gerçekleştirebilmektir. Bu incelemeler aşağıdaki maddeler doğrultusunda yapılabilir:

  • Rakiplerin anahtar kelimelerini analiz edin. Sem Rush ve Ahrefs kullanarak rakiplerin hangi anahtar kelimede hangi sıralamayı aldığını öğrenebilirsiniz. En basit yoluyla, Google üzerinde hedef anahtar kelimenizi aratıp çıkan sonuçlardan bir çıkarım sağlamak da mümkündür.
  • Anahtar kelime rekabetini tespit edin. Rekabeti güçlü anahtar kelimelerde profesyonel SEO çalışması yaptırmayı düşünün. Daha düşük rekabetli anahtar kelimelerde doğru bir SEO ile ilk sıraları yakalayabileceğinizi unutmayın.
  • Rakiplerin içeriklerine göz atın. İçeriklerdeki kelime sayısı, anahtar kelime kullanımları, H tagları, link dağılımları, görsel alt tagları gibi birçok özellik analiz edilebilir.
  • Rakiplerin backlink dağılımlarına bakın. Ne kadar backlink aldıklarının yanı sıra bu backlinkleri hangi sitelerden aldıkları da önem kazanacaktır. Ahrefs, Backlink Watch gibi araçlar sayesinde bu analizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
  • Rakibin web site tasarımını inceleyin. Tasarımsal eksiklikleri tespit edip, kendi e-ticaret sitenizde düzeltmeler yapabilirsiniz. Page Speed Insights gibi hız testi yapan uygulamalarda, rakip sitenin kod yapısından kaynaklanan sorunları görebilirsiniz.

Bütün bu analiz kriterlerine dikkat edildiği sürece e-ticaret sektöründe başarılı olma olasılığı artacaktır. Rekabet analizi nasıl yapılır? sorusunu cevaplandırırken, muhtemel bütün detaylar ele alınmalıdır. Arama motorlarında yükselmenizi sağlayacak detaylar bazen göz önünde fazla bulundurmadığınız, ancak sizi başarıya götürebilecek nitelikte olabilir.

Nedir
Nem Maskesi Nedir?

Nem Maskesi Nedir? Özellikle soğuk havalarla birlikte cilt kendi nemini yitirmeye başlar. Bu durum için1

3 dk. 17 Okundu
İçerik
Havale Yaparken Para Kesilir Mi?

Havale Yaparken Para Kesilir Mi? Bankacılık masrafları bankadan bankaya değişse de; bazı durumlarda hiçbir banka1

3 dk. 25 Okundu
İçerik
İkili Opsiyon Nedir?

İkili Opsiyon Nedir? - Emtia, endeks, döviz, hisse senedi ve yabancı paralar gibi belirlenen bir1

4 dk. 17 Okundu
Yorumlar

*
*

  • Hey!

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.

Sosyal Medyada bizi takip edin.