Neuralink, denek toplamaya başladı
PRIME Study (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface manasına geliyor, fakat bu kısaltma hiçbir mana söz etmiyor) tıpkı anda üç şeyi araştırmaya hazırlanıyor. Birincisi, Neuralink’in beyin-bilgisayar aygıtı olan N1 implantı. İkincisi, aygıtı yerleştirecek olan cerrahi robot R1 robotu. Üçüncüsü ise N1’e bağlanan ve beyin sinyallerini bilgisayar aksiyonlarına çeviren yazılım olan N1 Kullanıcı Uygulaması. Neuralink, sistemin üç modülünün da hem güvenliğini hem de aktifliğini test etmeyi planladığını söylüyor.
Altı yıllık test sürecine dikey omurilik yaralanması yahut ALS nedeniyle kuadriplejisi (felç) olan, 22 yaşın üzerinde ve çalışmanın bir kesimi olmak için güvenilir bir bakıcıya sahip olan bireyler aranıyor. Açık olmak gerekirse: bu, Musk’ın yıllardır bahsettiği her şeyi kapsayan beyin bilgisayarı değil. Musk yıllarca telepati potansiyelinden ve insanların yapay zekaya ayak uydurmasına yardımcı olmak için Neuralink’i kullanmaktan bahsetti ve Neuralink’in test etmeyi planladığı sistem bu maksada yakın bir şey değil. Lakin bu gaye doğrultusunda atılan bir adım.
Program 6 yıl sürecek
Neuralink, hem Musk’ın çok vaatleri hem de şirketin iç uygulamaları nedeniyle yıllar boyunca tartışmaların mıknatısı oldu. Örneğin testlerde maymunlara uygulanan muamele tekraren sorun oldu. Musk kısa müddet evvel testlerin yalnızca “terminal maymunlar” üzerinde yapıldığını ve Neuralink implantı nedeniyle hiçbir maymunun ölmediğini söyledi, lakin düzenleyiciler hayvanlara uygulanan muameleyle ilgili pek çok sorun tespit etti. Şirket ayrıyeten maymunlardan çıkarılan patojen bulaşmış aygıtları yasadışı olarak naklettiği için soruşturma altında.
RIME Study’ye katılanlar ilk olarak 18 aylık bir çalışmaya katılacaklar. Bundan sonra, haftada en az iki saatlerini beyin-bilgisayar arayüzü araştırma oturumlarında geçirecekler ve önümüzdeki beş yıl boyunca aralıklarla test edilecekler. Neuralink kaç denek aradığını ya da çalışmaya ne vakit başlamayı planladığını söylemiyor lakin sırf çalışma yerine gidiş geliş üzere “çalışmayla ilgili masrafları” karşılamayı planladığını belirtiyor. Neuralink 2017’den beri N1 sistemi üzerinde çalışıyor ve dalda ticari bir BCI (beyin-bilgisayar arayüzü) geliştirmeye başlayan birinci şirketlerden biri.
Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde misyon yapan F-35A savaş uçakları daha evvel hiç denenmemiş bir şey1
Üretken yapay zeka modellerinin eğitimi, birçok geliştirici ortasında uyum ve iş birliği gerektiriyor. Bu iş1
OpenAI, üretken yapay zeka görsel sanat platformu DALL-E'nin üçüncü sürümünü duyurdu; bu sürüm artık kullanıcıların1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.