İçindekiler
Meme kanseri kadınlarda görülen bir kanser türüdür. Memede olan yağ dokusu, kan damarları, süt kanalları ve salgı bezlerinden var olan hücrelerin kontrolsüz bir biçimde fazlalaşması ve hatta bazı zamanlarda vücudun başka bölgelerine de yayılabilirler. Vücutta ki sağlıklı hücrelerin yapıları bozulduğu için hücreler hızlı bir şekilde çoğalır bu da tümör oluşmasına neden olmaktadır. Meme kanserinde en önemli şey erken teşhistir. Bunun içi 20 yaş ve üstü tüm kadınların ayda bir kez kendi kendini muayene etmesi gerekmektedir. Bu muayeneler regl başlangıcından 5 – 7 gün sonrasında yapılmalıdır. Çünkü bu günlerde hormon etkilerinin en az olduğu dönemdir. Meme muayenesi farklı farklı şekillerde yapılabilir.
Öncelikle ayna karşısına geçilir. Daha sonra eller bele koyulur ve memelerin simetrik olması kontrol edilir. Meme de görünür biçimde kitlenin olup olmadığına bakılır. Aynı zamanda meme derisinde renk değişikliği ya da bir çöküntünün var olmasına bakılır. Bu kontroller kolları yukarı kaldırarak da bakılır.
Kontrole ilk olarak sağ memeye bakarak başlayınız. Rahat bir şekilde görebilmek için sağ omuzun ve sırtın altına bir minder konur. Sağ elinizi başınızın altına yerleştirin. Bu muayene sol elin 3 parmağı ile yapılır. Bu parmakların ucu ile meme ucundan hafif bastırarak saat yönünde hala çizilerek kitle var olup olmadığı kontrol edilir. Meme kontrolü bittikten sonra aynı şekilde koltuk altına bakılır. Aynı şekilde sol tarafta kontrol edilir.
Dik bir şekilde ayakta durulur. Sol memenizi kontrol etmek için sol elinizi başınızın arkasına koyun. Sağ elinizin 3 parmağı ile önce yukarıdan aşağı daha sonra aşağıdan yukarıya doğru bastırarak memede tümör olup olmadığı kontrol edilir. Ve daha sonra koltukaltı da aynı şekilde kontrol edilir. Aynı uygulama sağ memeye de yapılır. Bu kontroller sonunda eğer bir kitleye rastlarsanız hemen doktora başvurup mamografi çekilmeniz gerekmektedir. Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır.
Elon Musk Kimdir? Güney Afrika’nın başkenti Pretoria’da Kanadalı bir anne ve Güney Afrikalı bir babanın1
Siğil Nasıl Geçer? - Siğil özellikle çocuklarda sıkça görülen ve ciltte var olan insan papilloma1
Sözleşmeli öğretmen eş durumu, bir çok kişinin sıkıntı yaşadığı konular arasında yerini almaya devam etmektedir.1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.