KATEGORİLER
Kripto Al Sat

Hamilelik Döneminde Vücutta Yaşanan Değişimler

İçindekiler

Hamilelik Döneminde Vücutta Yaşanan Değişimler – Hamilelik dönemi annelerin hayatına birçok güzellik getirirken bir yandan vücutta bazı değişimlere yol açmaktadır. Ancak birçok anne yaşayacağı bu değişimlere bebekleri için kucak açmakta geri durmuyor. Heyecanlı bekleyişle birlikte geçici olacak bu değişimlere anneler katlanmakta zorlanmıyor. Her güzellikle birlikte bazı zorlukları da beraberinde getiren bu süreç anneyi oldukça etkilemektedir. Peki, hamilelik döneminde vücutta yaşanan değişimler nelerdir? Baş döndürücü değişimlere hazır olun.

Öncelikle yaşanabilecek bazı değişimleri maddeler halinde görelim.

  • Kilo Artışı
  • Ciltte oluşan değişimler
  • Hormonal değişim
  • Uyku düzeni
  • Vücut duruşunda değişim
  • Ruhsal değişim
  • Kalp-dolaşım sisteminde yaşanan değişimler
  • Solunum sisteminde yaşanan değişimler
  • Üriner sistemde yaşanan değişimler

Kilo Artışı

Kilo artışı elbette beklenen bir durumdur. Çünkü bebeğin ve annenin sağlıklı gelişimi için kilo artışı olması gerekmektedir. Bu dönemde annenin 9-16 kilo alması gerekmektedir. Vücut kitle indeksine göre değişebilen bir durumdur. İlk 3 ayda alınan kilo yaklaşık 2 kilo olması gerekirken, diğer üç aylık süreçte haftada yarım kilo ve geri kalan süreçte de yaklaşık 5 kilo alması beklenmektedir. Kilo kontrolü için doktorunuzdan gerekli yardımları almayı unutmayın.

Cilt Değişimi

Özellikle cilt, saç, tırnak, diş ve diş etleri gibi durumlar hamileliğin belirgin değişimleri arasındadır. Cilt kuruluğu, memede ve karında oluşan çatlaklar, yüzde lekelerin oluşması, karnın alt bölümündeki cilt renginin koyulaşmasıyla birlikte sivilceler de meydana gelecektir. Cilt nemlendirmelerine önem vermelisiniz.

Hormonal Değişimler

Bunların ilki vajinal akıntılardır. Bu akıntılar enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Diğer bir değişiklik ise hamilelerin memelerinden gelen kolostrum sıvısıdır. Son dönemlerde artık meme bezleri çalışır ve süt üretilmeye başlar. Bu durumda meme başını ılık sabunlu bezle temizleyebilirsiniz.

Uyku Düzeni

Yapılan araştırmalara göre hamilelerin %80’ini belirli bir dönemde düzensiz uyku uyuyor. Özellikle hamileliğin başlarında uyku hali gibi durumlar gelişebiliyor. Bu durum ilerleyen dönemlerde kalmayacaktır. Karın büyüdükçe yatakta hareketleri kısıtlanmakta, bel ağrıları çekebilmektedirler. Uygun pozisyonlarda uyumak bu açıdan önemlidir.

Vücut Duruşunda Değişim

Hamileliğe bağlı hormonlar annelerin vücutlarındaki değişime neden olmaktadır. Bağlar ve eklemler etkilenir. Böylece vücut dengesinde tutarsızlıklar oluşabilir. Topuklu olmayan ve altı kaygan olmayan ayakkabılar tercih edilmelidir.

Kalp-Dolaşım Sisteminde Yaşanan Değişimler

Hamilelik döneminde yaşanan fiziksel değişmelerin yanı sıra kalp ve dolaşım sisteminde de belirgin değişimler görülebilir. Sindirim, solunum, üriner sistem gibi vücudun tüm genelinde bazı değişimler hissedilir. Fiziksel değişmeler gibi gözle görülmez fakat etkisi oldukça hissedilir.  Hamilelik anne adaylarının kalp ve dolaşım sistemini zorlamaktadır. Fetüsün gelişim göstermesiyle beraber rahme pompalanan kan miktarında artış oluşur. Büyüyen rahim, diyaframı yukarı doğru iter. Böylece kalbi öne ve sola doğru döndürmeye başlar. Kalp damarında bulunan plazma volümünün artmasıyla hamileliğin ikinci yarısında başlayan fizyolojik bir kansızlık durumu oluşur. Kalp ve dolaşım sisteminde yaşanan bu durumlar değişikliklerin başında gelir. Eğer daha önce kalp rahatsızlığınız varsa bu durum gizlenmişse, hamilelik döneminde etkisini arttırarak kendisini gösterebilir. Dolayısıyla hamilelik var olan kalp hastalığının daha da kötüye gitmesine sebep olabilir.

Solunum Sisteminde Yaşanan Değişimler

Hamilelik döneminde progesteron hormonu artış gösterir. Bu hormonun artışıyla birlikte diyafram yukarıda doğru itilir. Böylelikle dakikada aldığınız solunum sayısında da artış meydana gelir. Bunların dışında hamilelikte kılcal damarlarda kan akışında oluşan artış burun kanamaları ve ses tellerinde ödeme bağlı olarak ses kısıklığını da beraberinde getirebilir.

Üriner Sistemde Yaşanan Değişimler

Hamileliğin başlarında hormonal değişimler yaşanır. Bu hormonal değişimler beraberinde anne karnında bebeğin idrar torbasına baskı yapmasına neden olur. Böylelikle hamilede sık sık idrara çıkma problemleri gelişebilir. Bununla birlikte böbreklerde ve idrar yollarında baskı oluşur. Progesteron hormonunun artmasıyla birlikte idrarın böbrekten mesaneye gelişi yavaşlar ve böbreklerde genişleme oluşur. Bu durum idrar yolları enfeksiyonuna sebep olabilir.

Ruhsal Değişim

Hamilelik dönemi anne adaylarının ruhsal değişimini büyük ölçüde etkiler. Bu durum annenin hamile olduğunu öğrendiği ilk andan itibaren başlar ve doğum sonrasına kadar etkisini sürdürür. Ruhsal değişim önce bebeği kabullenme ile başlar ve daha sonra bebeğe alışma süreciyle devam eder. Bebeğe alıştıktan sonra ise doğum yapmaya dair birtakım endişeleri taşımaya başlar. Doğumdan sonra ise bebek bakımıyla ruhsal değişimler etkisini sürdürmeye devam eder.

 

İçerik
Dünyanın İlk Akıllı Telefonu Simon

Dünya’nın İlk Akıllı Telefonu Simon Akıllı telefonlar artık hepimizin ellerinde ve o kadar ucuzlar ki1

2 dk. 12 Okundu
İçerik
Varis İçin Bitkisel Tedaviler

Özellikle sürekli ayakta duranların ve fiziksel güç gerektiren işlerle meşgul olan kişilerde görünen varis, derinin1

2 dk. 13 Okundu
İçerik
İdrar kaçırma neden olur ve nasıl tedavi edilir? Erken dönemde idrar kaçırmayı engelleme

Günlük hayatı olumsuz etkileyen ve etrafımızda gün geçtikçe daha çok rastladığımız idrar kaçırma hadiseleri bayanlarda1

5 dk. 12 Okundu
Yorumlar

*
*

  • Hey!

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.

Sosyal Medyada bizi takip edin.