KATEGORİLER
Kripto Al Sat

Antarktika, son 25 yılda buz kütlesinin yüzde 40’ını kaybetti

Antarktika Son 25 Yilda Buz Kutlesinin Yuzde 40 Ini Kaybetti169764 0 Dünya, sıcak hava dalgalarından orman yangınlarına kadar iklim değişikliğinin sonuçlarıyla çaba ederken ülkelerin, süratle eriyen buz katmanları nedeniyle kıyı bölgelerinde sel üzere ek zorluklarla karşı karşıya kalması bekleniyor. Bunun en büyük göstergesi ise son 25 yılda buz kütlesinin çok önemli bir boyutunu kaybeden Antarktika.

Buzullar alarm veriyor

Leeds Üniversitesi‘nden Dr. Benjamin Davison liderliğindeki bir araştırma takımı, Antarktika’nın buz sahanlıkları üzerine yeni bir çalışma yürüttü. Bilim insanları, Antarktika’yı çevreleyen 162 buz katmanından 71’inin 1997’den 2021’e kadar 25 yıl içinde hacminin yüzde 40 azaldığını ve okyanuslara net olarak 7,5 trilyon ton erimiş su bıraktığını argüman ediyor.

Bulgular, Antarktika’nın batı tarafındaki neredeyse tüm buz sahanlıklarının boyutlarında bir küçülme yaşandığını ortaya koydu. Buna karşılık, doğu tarafındaki buz sahanlıklarının birden fazla ya sabit kaldı ya da hacim olarak genişledi. Bilim insanları son 25 yılda yaklaşık 67 trilyon ton buzun eridiğini ve okyanus sularına karıştığını iddia ediyor. Tıpkı devir içerisinde ise buz sahanlıklarına 59 trilyon ton buz eklendi. Münasebetiyle üstte da belirttiğimiz üzere net kayıp 7,5 trilyon ton su.

Okyanus ekosistemini etkiliyor

Antarktika Son 25 Yilda Buz Kutlesinin Yuzde 40 Ini Kaybetti169764 1 Bu katmanlarının erimesinde çeşitli etmenlerin tesiri oluyor. Bunda okyanus sularının doğal akıntılarının da tesiri değerli ölçüde var fakat Dr. Davison, ayrıyeten buz kaybının sorumluluğunu global ısınmaya neden olan insan faaliyetlerine de bağlıyor. Takım, Antarktika’daki buz sahanlığı kaybını varsayım etmek için 100.000’den fazla uydu radar görüntüsünü inceledi. Bilgiler yüklü olarak CryoSat-2 ve Sentinel-1 uydularından toplandı. Çalışma sonucunda buz sahanlıklarının erimesinin kıtadaki buz sistemi ve global dolanım için felaket olabileceği ikazında bulunuldu. Çünkü eriyen ve tatlı su olarak okyanusa karışan buz sahanlıkları okyanus sirkülasyon sistemini zayıflatıyor olabilir.

25 yılı aşkın bir müddette, bu tatlı suyun yaklaşık 66,9 trilyon tonunun Antarktika etrafındaki Güney Okyanusu’na girdiği de saptandı. Güney Okyanusu’nda seyrelmeye neden olan bu olay, okyanus sirkülasyon sistemini de direkt zayıflatıyor. Okyanuslardaki ve kutuplardaki bu “yıpranma” iklim üzerinde olumsuz tesirlere neden oluyor. Leeds Üniversitesi’nden Profesör Anna Hogg, “Bu, iklim ısındığı için Antarktika’nın değiştiğinin bir diğer ispatı. Bu çalışma, iklim ısındıkça ortaya çıkabilecek öteki değişiklikleri görmek için temel bir ölçüt sağlıyor.” dedi.

İçerik
Galaxy Ring için tarih verildi: Bekleyiş sürecek

Bildiğiniz gibi Samsung, giyilebilir teknolojilere olan yatırımlarını sürdürüyor. O denli ki uzun müddettir şirketin Galaxy Ring isimli1

1 dk. 1 Okundu
İçerik
GeForce RTX 5090’dan ilk bilgiler geldi: Sınırları zorlayacak

Nvidia Blackwell GPU mimarisinin zirve model ekran kartı GeForce RTX 5090'dan yeni bilgiler gelmeye başladı. Bildiğiniz1

2 dk. 1 Okundu
İçerik
Galaxy S24 Ultra Geekbench’te test edildi: Sonuçlar şaşırtıcı

Samsung‘un 2024 yılında tanıtmaya hazırlandığı Galaxy S24 serisiyle ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bildiğiniz üzere yeni1

2 dk. 2 Okundu
Yorumlar

*
*

  • Hey!

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.

Sosyal Medyada bizi takip edin.