KATEGORİLER
Kripto Al Sat

Yurtdışında Üniversite Okumak

İçindekiler

Üniversite tercihini yurtdışından yana kullanan çok sayıda öğrenci bulunuyor. Başka bir ülkede eğitim görmek, o ülkenin eğitim sistemindeki olanaklardan faydalanmak, akademik ve sosyal olarak gelişmek, kişilerin yurtdışı üniversite tercihlerinde önemli rol oynamaktadır. Üstelik mezun olduktan sonra yurda dönüşte birçok iş fırsatı yakalanabilmektedir. Bazı mezunların yurtdışında kalmayı tercih ettikleri de görülür.

Yazımızın devamında yurtdışında üniversite okumak ile ilgili merak edilen sorulara cevap vereceğiz.

Yurtdışında Üniversite Okumak Mantıklı Mı? Avantajları Nelerdir?

Başka bir ülkede üniversite okumak birçok öğrencinin hayali durumunda. Farklı bir kültüre adapte olarak o ülkenin yaşam standartları dahilinde eğitim hayatını sürdürmek, öğrencilerin kişisel gelişimleri adına kıymetli kazanımlar elde edilmesini sağlayacaktır.

Yurtdışı üniversite okumanın avantajları arasında yeni bir öğrenme, mevcut yabancı dili geliştirme gibi fırsatlar öne çıkar. Dil kurslarına yüksek ücretler ödemektense, yabancı bir ülkede öğrenci olarak yabancı dili konuşmaya başlamak büyük avantaj yaratacaktır. Öğrencilerin gerek sosyal gerek iş yaşamlarında, öğrenilen yabancı dilin etkileri olumlu sonuçlar doğuracaktır. Eğer öğrencilerin dil yeterliliği bulunmuyorsa, ilgili ülkede açılan hazırlık ve dil eğitimi programlarına katılım sağlanabilecektir.

Türkiye’de en kısa üniversite eğitim süresinin 4 yıl olduğunu bilmekteyiz. Çoğu Avrupa ülkesinde bu süre 3 yıl ile sınırlı tutuluyor. 3 yıllık eğitim hayatının ardından mezun olunabilirken, Türkiye’deki öğrencilere kıyasla iş yaşamına 1 yıl erken atılma fırsatı ortaya çıkıyor. Üstelik üniversite eğitimi sonrasında master eğitimine geçmek mümkün. Böylece öğrencilerin hâkim oldukları alanda uzmanlaşmaları sağlanıyor.

Yurtdışında üniversite okumak isteyenler için ilk çekince genellikle yurtdışı üniversite fiyatları üzerinedir. Yabancı para kuru üzerinden yüksek tutarlar ödenmesi, yapılan yatırımın karşılığının ne derecede alınabileceğiyle doğrudan ilgilidir. Ancak kendisini gerçek anlamda eğitime odaklayan kişiler, çabaların karşılığını mutlaka alacaktır.

Yurtdışı Üniversite Fiyatları Ne Kadar?

Yabancı üniversite kayıt ücretleri her ülkeye göre farklılık göstermektedir. Avrupa ülkelerindeki üniversiteler için kısmen düşük ücretler ödenebilirken, Kanada ve A.B.D. üniversitelerine daha fazla ücret ödemek gerekebilir.

Bazı ülkelerde uygulanan yurtdışı üniversite fiyatları yaklaşık değerler ile aşağıdaki gibidir:

İsveç: 9.000 – 18.000 Euro

Danimarka: 8.000 – 14.000 Euro

Hollanda: 7.000 – 14.000 Euro

İngiltere: 10.000 – 35.000 Sterlin

İtalya: 1.000 – 18.000 Euro

İspanya: 5.000 – 18.000 Euro

Almanya: 1.000 – 12.000 Euro

Rusya: 2.000 – 7.000 Dolar

Kanada: 11.000 – 37.000 Dolar

A.B.D.: 15.000 – 100.000 Dolar

Yurtdışı Üniversite Eğitiminde Ne Kadarlık Bütçeye Sahip Olmalıyım?

Yurtdışında üniversite okumanın getireceği masraflar her ülkede farklı. En büyük gider kaleminin üniversite kayıt ücretleri olduğunu söyleyebiliriz. En ucuz yurtdışı üniversite fiyatları Estonya, Çekya, Macaristan, Polonya, Rusya gibi ülkelerde bulunuyor. Almanya ve İtalya’da üniversite okumak diğer gelişmiş ülkelere nazaran daha uygun fiyatlı olacaktır.

Yabancı bir ülkede öğrenci olmanın getireceği maliyetler arasında konaklama, ulaşım, yeme-içme, dil kursu, sosyal yaşam harcamaları gibi kalemler de bulunacaktır. Konaklama için üniversitenin tahsis edeceği ev, apart veya yurtlar değerlendirmeye alınabilir. Bazı Avrupa ülkelerinde öğrencilerine konaklama yardım ücreti verilmektedir. Yeme-içme, ulaşım ve sosyal yaşam harcamalarının nispeten daha ucuz olduğu ülkelere Polonya, Rusya, İsveç, Macaristan, Estonya gibi örnekler verilebilir.

Harcamalarınızı karşılayabilmeniz adına hem okuyup hem çalışma imkânı yakalayabilirsiniz. Bunun için ilgili ülkelerin eğitim politikalarını araştırabilir, part-time iş bulma konusunda yardım sağlayan ülkeleri tercih edebilirsiniz.

Yurtdışı Üniversite Eğitiminde Hangi Noktalara Dikkat Etmeliyim?

Yurtdışı üniversite tercihi yapan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Bunların başında harcama dengesini kurmak, bütçeyi iyi ayarlamak gelir. Aylık giderlerinizi minimize etmeyi başardığınızda eğitim hayatınızda para sıkıntısını en az düzeyde hissedersiniz. Part-time bir işte çalışarak gelir elde edebilir, birçok harcama kaleminizi bu gelir ile karşılayabilirsiniz.

Yabancı bir ülkeye gidildiğinde uyum sorunu yaşanabilir. Farklı bir toplum, farklı bir kültür karşısında kişilerin yabancılık çekmesi doğal bir durumdur. Ancak yaşamınızın en azından 3-4 yılı bu ülkede, bu kültür içinde geçecektir. Bu nedenle uyum sorununu aşabilmek adına sosyal etkinliklere katılabilir, yerel arkadaşlar edinerek yabancılık çekme süresini en aza indirgeyebilirsiniz.

Seçilen üniversitenin YÖK denkliğine sahip olması epey önemlidir. Eğer denklik sağlanmıyorsa mezuniyet diplomanız Türkiye’de yeterli görülmeyebilir. Yurtdışı üniversite seçimi yapmadan önce denklik konusu araştırılmalı ve bundan emin kalınmalıdır. Ayrıca diplomanızın yurda döndüğünüzde askerlik tecili, yüksek lisans gibi işlemlere uygun olması gerekecektir.

Yurtdışı Üniversiteleri Başvuru ve Kabul Şartları Nelerdir?

Yabancı bir ülkede üniversite eğitimi alabilmek için bazı koşulları yerine getirmek gereklidir. Her ülkenin üniversite başvuru ve kabul şartları farklı olabilir. Ancak genel olarak istenen yeterlilikleri aşağıdaki gibi ifade edebiliriz:

  • Özgeçmiş örneği
  • Önceden başarılı olunmuş projeler, kazanılan ödüller ve yarışmalar
  • Banka referans mektubu
  • Niyet mektubu
  • Referans mektubu
  • Lise mezuniyet ortalamasının istenen düzeyde olması
  • Üniversitenin geçerli saydığı dil sınavından geçer not almak
  • Üniversitenin geçerli saydığı yeterlilik sınavlarında başarılı olmak

Yurtdışı Üniversite Eğitim Sistemi Nasıl? Kaç Sene Okuyacağım?

Yurtdışı üniversite fiyatları hakkında araştırma yaparken tercih edilecek ülkenin eğitim sistemi de önem kazanmaktadır. Yurtdışı üniversitelerde eğitim sistemi ülkemize benzer bir yapıdadır. Tek fark, bazı ülkelerin 3 senelik üniversite eğitimi hakkı tanımasıdır. Çoğu lisans programı 4 yıl üzerinden değerlendirilirken, mimarlık ve diş hekimliği gibi programlar 5 ile 6 yıl arasında değişebilmektedir.

Yurtdışı üniversitelerde lise fark derslerinin alınması istenebilmektedir. Bu, şu anlama gelmektedir; eğer Türkiye lise müfredatında size verilmeyen dersler var ise, yabancı üniversite öncelikle bu derslerin alınarak tamamlanmasını talep edebilir. Böyle bir durumda ilgili ülkenin lise programına kayıt olunmalı, eksik dersler alınıp başarılı olunduktan sonra üniversite kayıt adımına geçilmelidir. Ancak bu durumun her ülkede aynı olmadığını belirtmek gerekir.

Yurtdışı Üniversitelerinde Yatay Geçiş Yapabilir Miyim?

Türkiye’de bir üniversite programına kayıtlı olup, yabancı bir ülkedeki yurtdışı üniversite programına yatay geçiş yapılması zorlayıcı olabilmektedir. Yatay geçiş kontenjanları oldukça sınırlıdır ve her ülke bu işleme sıcak bakmayabilir. Eğer aynı ülke içindeki farklı bir üniversiteye geçiş yapmak istiyorsanız olanaklarınız daha geniş olacaktır. Özellikle Amerika, Kanada gibi ülkelerde bu imkanlar öğrencilere tanınmaktadır.

Yurtdışında Üniversite Okurken Çalışabilir Miyim?

Neredeyse bütün yurtdışı üniversite kurumları öğrencilere okurken çalışma imkânı sağlamaktadır. Öğrenci vizesiyle haftada 20 saat kadar yarı zamanlı çalışmaya müsaade edilmektedir. Bu süre bazı ülkelerde 17 saate düşebilmekte, bazılarında ise 28 saate kadar çıkabilmektedir. Ayrıca mezun olduktan sonra ilgili ülkede kalmaya devam ederek çalışma izni alabilirsiniz.

İçerik
PTT Kart İnternet Şifresi Alma

PTT, müşterilerine yönelik olarak internet üzerinden de hizmetlerini aktif şekilde vermeye devam ediyor.  PTT Bank1

2 dk. 9 Okundu
Nedir
3D Yazıcı Nedir?

3D Yazıcı Nedir? - 3D yazıcı sanal ortamda tasarlanmış olan nesneleri somut bir hale getiren1

2 dk. 35 Okundu
İçerik
Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Migren, ataklar halinde ortaya çıkıp sıradan olmayan bir baş ağrısıdır. Nörolojik olarak tedavisi mümkün olan1

2 dk. 12 Okundu
Yorumlar

*
*

  • Hey!

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.

Sosyal Medyada bizi takip edin.